Mariola Deyna przyleci do polski

W odsłonięciu pomnika weźmie udział żona Kazimierza Deyny Pani Mariola, która w najbliższą niedzielę 27 maja, przyleci do Polski. Dzień po przylocie odbędzie się konferencja prasowa dla mediów, na której Pani Mariola Deyna przedstawi szczegóły planowanej uroczystości odsłonięcia pomnika.

Był fenomenem na skalę światową, wszystkim tym co najlepsze w historii polskiej piłki. Może o tym świadczyć fakt, że w latach 70-tych zabiegały o niego największe w tamtym czasie firmy takie jak: AS Saint Etienne, Real Madryt, Inter Mediolan, AS Monaco i wiele innych, ostatecznie trafił do Manchesteru City. Mógł również trafić do Cosmosu Nowy Jork, gdzie propozycję gry składał mu sam Pele. Wtedy grałby u boku takich sław jak Franz Beckenbauer, Carlos Alberto czy Johan Neeskens. Dziś to już tylko kawałek historii ...

W drużynie Legii wystąpił w 304 meczach i strzelił dla niej 94 bramki. Następnie grał w Manchesterze City i San Diego Soccers. W reprezentacji Polski wystąpił 97 razy, strzelając 41 bramek. Z reprezentacją został mistrzem i wicemistrzem olimpijskim, zdobył też trzecie miejsce na Mistrzostwach Świata w RFN w 1974 roku, gdzie został wybrany trzecim piłkarzem turnieju, w plebiscycie tygodnia Piłka Nożna został wybrany najlepszym polskim piłkarzem XX wieku.

Zginął 1 września 1989 roku w wypadku samochodowym na autostradzie stanowej w San Diego w Kalifornii.

W dniu 6 czerwca o godz. 18.00 odbędzie się odsłonięcie pomnika Kazimierza Deyny, który stanie przed stadionem Legii Warszawa. Deyna uważany jest za najlepszego piłkarza, jaki kiedykolwiek występował w warszawskiej drużynie. Pieniądze na pomnik zostały zebrane wśród kibiców, którzy w tym celu wyłożyli 165 000 złotych. Będzie to brązowa figura, która stanie na niewielkim cokole. Autorem projektu pomnika jest Tomasz Radziewicz. W odsłonięciu pomnika weźmie udział żona Kazimierza Deyny Pani Mariola, która w najbliższą niedzielę 27 maja, przyleci do Polski.